Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политика за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

В навечерието на Коледа сме. Защо украсяваме елха за Коледа.

Блестящото коледно дръвче присъства във всеки дом на най-светлия християнски празник - Рождество Христово. То създава празнично настроение и допълва семейния уют, а историята на традиционната коледна елха датира от стари времена. Но някога замисляли ли сте се защо украсяваме именно елха на Коледа?  

Обичаят с украсяването на дърво тръгва от Древен Египет, където хората поставяли накити върху палмови клонки, символизиращи победата на живота над смъртта.  В началото се кичели клонки от ели и борове, като чак след 1597 г. започнали да украсяват цели дървета. Постепенно елхите ставали все по-пищни, накичени с гирлянди, коледни играчки и светлини.

Според християнските вярвания на Рождество, Христос идва на земята и носи със себе си частица от Небесното царство. Затова на елхата се поставят красиви украшения - като символ на отрупаното с плодове Райско дърво. На върха на коледното дърво се поставя голяма звезда златиста на цвят или червена, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Спасителя.

Най-често на коледното дърво се поставят ангелчета, топки в различни цветове, различни блестящи фигури, захарни пръчки,свещички и светещи звездички.

Според други вярвания Германия е първата страна, в която елхата става коледно дръвче. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните се превърнал в символ на вечната вяра в Христос. От тях дошла и идеята елхата да се украсява с играчки, светлини и под нея да се оставят много подаръци.

В Швеция елхата се украсява единствено от бащата, като до раздаването на подаръците никой друг няма правото да я вижда. 

За първи път у нас коледна елха се появява в края на XIX век в Царския дворец в София. Поводът обаче не е Коледа, а новогодишен празничен бал, организиран от княз Александър Батенберг. 

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците донасяли коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните коледни и новогодишни символи в България.

Интересен обичай на Коледа имат виетнамците, които вместо елха, украсяват клоните на прасковата. А в страните от Латинска Америка, коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.  Вече и в Япония празничната елха е популярна, макар че повечето японци не са християни.

Украсата на коледното дръвче и дома със светещите лампички, очакването на коледните подаръци и магията на коледния дух ни пренасят в една друга реалност. А може би всички ние искаме понякога светът да е по-различен, копнеем за вълшебства, за чудеса, за приказна магия...

В навечерието сме на най-хубавите празници - Коледа и посрещането на Нова Година.  В тези дни всеки е в приповдигнато настроение, обикаля за подаръци, радва се на коледната украса, прекарва време със семейство и приятели, но това, което очакваме с нетърпение е и подготовката на  вкусната трапеза. След постните ястия на Бъдни вечер тя трябва да бъде богата на местни ястия и деликатеси.

По традиция за празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън – поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.

Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през Новата година.  Коледната трапеза не се вдига цял ден. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефанов ден.

Весели Коледни и Новогодишни празници от Пепи Комерс ООД!

Назад