Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политика за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Балансираното хранене включва консумация на свинско и телешко месо

Свинското и телешкото месо  са група продукти, представляващи ценен източник на белтъчини, с висока хранителна стойност и минерали, като желязо, фосфор, сяра, магнезий и витамин PP, B2 и B1.Месото и месните продукти съдържат наситени и ненаситени мастни киселини, така необходими за постигане на балансирано хранене или „здрав дух в здраво тяло”.

Хранителните качества на свинското и телешко месо, като състав  са близки, но имат и известни различия. Свинското месо съдържа най-много витамин B1 от всички видове меса, нужен за правилната обмяна на въглехидратите, а също така за правилно функциониране на нервната система. Трябва да се консумира икономично – принадлежи към групата на червените меса, съдържащи голямо количество мазнина. Телешкото месо е богат източник на витамин B12, който е необходим за растежа на всички телесни клетки. В телешкото месо има голямо количество желязо и цинк. Както свинското месо, така и телешкото трябва да бъдат консумирани в умерени количества.

Телешкото месо е първокласен източник на полезни белтъчини. Консумацията на  телешкото месо и прилагенето му в здравословни диети, изисква да е чисто месо, например бон филе, телешки шол. Телешкото месо, освен полезния си макросъстав, притежава в себе си полезен за мускулите натурален креатин и глутамин, съдържа и  по-високи стойности на витамин К. Ползите от консумацията на телешко месо  са свързани с изобилие от  бързоусвояващи се аминокиселини и минерали, въглехидрати (0,5%), мазнини (14%),различни витамини от группи В, PP, Е, С, А, кобалт, магнезий, калий, цинк, фосфор, мед и желязо. Месото се усвоява добре от организма, не губи полезните си свойства при варене.Най-ценната съставка е белтъкът, който се запазва напълно в телешкото. Освен мазнини и белтъчини, в него има и екстракти, които значително засилват отделянето на стомашен сок, а това е необходимо за по-доброто храносмилане. Телешкото е подходящо за консумация от деца, стари хора и за страдащи от диабет, хипертония, анемия.

Консумацията  на свинско е предпочитано още от древни времена. За свинското месо важи и твърдението за по-високото съдържание на мазнини и по-високият процент холестерол в него.Затова и свинското месо е по-малко застъпено в хранителните здравословни диети,  но консумацията на обработено свинско месо и месни продукти са предпочитани специалитети за друг тип консуматори, които предпочитат богатите трапези и хубавото червено вино. Производството на месни продукти от свинско месо е огромно. Всеки производител държи на своите утвърдени продукти  и технология на производство, с което се отличават на пазара по качество и вкус на месните си продукти.

 

Назад