Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в нашия уебсайт.

Ако натиснете бутона Съгласен съм, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политика за поверителност.

Съгласен съм Не съм съгласен

Желязото – основен минерал за поддържане на добро здраве

Желязото е от изключително значение за доброто ни здраве и кондиция. Той е неразделна част от молекулата на хемоглобина, който е основата на червените кръвни клетки. Човешкото тяло се нуждае от точно определено количество желязо, за да функционира правилно. Желязото е минерал, който помага на организма да транспортира кислород през кръвта и мускулите, да създава червени кръвни клетки и да отделя енергия от клетките. То е жизненоважно за здравето ни, защото участва още и в синтеза на ДНК, в процеса на клетъчно дишане, и в поддържането на имунната система. Тъй като в организма се съдържат само малки количества желязо, е необходимо да си го набавяме чрез храната.

Препоръчителната дневна доза на желязо за възрастни мъже е 8 милиграма, а за жени 18 милиграма. Разликата в  количествата се дължи на физиологията при двата пола. Жените се нуждаят от повече желязо, което може да се набави чрез храната като се наблегне на здравословното хранене. Ако не си набавяте достатъчно количество желязо, това може да доведе до желязодефицитна анемия. Сред най-честите симптоми са умора, бледност, трудно концентриране, косопад и чупливи нокти. При съмнение за недостиг на желязо, е важно да се консултирате със своя личен лекар.

Здравословното хранене е от първостепенно значение за поддържане на добри нива на желязо в организма. Можете да увеличите приема на желязо като ядете месо и субпродукти  като например черен дроб, говеждо, пуешко, риба тон и пиле, миди, стриди, а от растителни храни - соя, леща, боб, тофу. Растителната храна по правило е сравнително по-бедна на желязо от животинските храни. Най-добрите източници на желязо са месото и месните продукти. В 100 г говеждо месо се съдържат 3,0 мг желязо, в 100 г нетлъсто свинско – 2,7 мг, а в същото количество заешко – 3,5 мг. Ценен източник на желязо е телешкото филе.

Желязото в месото се усвоява много по-добре. В месото и месните храни 30 - 50% от желязото се намира във форма с до 35% усвояемост,  докато от растителните храни желязото се усвоява едва в 2 - 10%.  В месото се съдържат специални пептиди, съдържащи аминокиселината цистеин, които повишават абсорбцията, докато напротив – в растителните храни се съдържат редица фактори, които свързват желязото и не му позволяват да бъде усвоено и използвано от организма. Ако не сте в състояние да достигнете препоръчителният дневен прием за желязо само от храната, можете да се снабдите и с хранителни добавки с желязо.

Според Световната здравна организация, желязодефицитната анемия е най-често срещаното състояние, свързано с дефицит на хранителни вещества, като най-малко 30% от световното население страда от анемия. Това състояние настъпва, когато броят на червени кръвни клетки е под нормата или когато те не получават достатъчно хемоглобин. 

Жените много по-често от мъжете се оплакват от липса на сили, виене на свят, шум в ушите, неспособност да се концентрират. С една дума – физически дискомфорт, който понякога води до лошо настроение и дори до депресия. Ако храненето е оскъдно и нередовно, ако младата жена спазва диети за отслабване или е стриктна вегетарианка, причината най-често се дължи на намалени резерви от желязо, нарушен синтез на червените кръвни телца (еритроцитите) и намален хемоглобин в кръвта.

От друга страна  обаче може да  стои въпросът  и със завишените нива на желязо в кръвта. Това е по-рядко срещан проблем, но постепенното натрупване на желязо в черния дроб, в задстомашната жлеза и в сърдечния мускул води до необратими промени в строежа на органите и сериозни заболявания като цироза и диабет. За да избегнете тежките последици със завишените нива на желязо в организма си, можете да промените начина си на хранене. Добра практика е и да пиете големи количества черен или зелен чай, тъй като танинът в тях пречи за усвояване на желязото.

Назад